Goedkope aandelen zijn soms duur

Wat klinkt beter? Duizend aandelen van één euro of vier aandelen van tweehonderd euro kopen? Veel beleggers hebben een voorkeur voor goedkope aandelen. Dat komt doordat een aandeel van tweehonderd euro als duurder aanvoelt omdat je er weinig aandelen voor terug krijgt. Onthoud deze richtlijnen goed:

  • Het aantal aandelen is niet van belang. Koop kwaliteitsaandelen
  • Je rendement wordt niet bepaald door het aantal aandelen, maar door de waarde die je investeert in een bedrijf
  • Goedkope aandelen zijn vaak met een reden goedkoop

Bedrijven met goedkope aandelen zitten vaak in de problemen en hebben schulden, teruglopende verkopen, een matige R&D of een krimpend marktaandeel. Er zijn zelfs aandelen op de beurs die slechts enkele centen waard zijn. Soms worden die bedrijven tien keer zoveel waard, maar veel vaker verliezen beleggers hun geld. Pas dus op met te goedkope aandelen.

Dure aandelen zien we vooral op buitenlandse beurzen. In Nederland worden ‘dure aandelen’ nog wel eens gesplitst. In Amerika is dit bijvoorbeeld minder gebruikelijk. Daarom zijn er vele bedrijven op de beurs met aandelen van honderden dollars. Kijk maar eens naar het koersverloop van de aandelen Apple. De hoge aandelenprijs toont vaak de kwaliteit van de onderneming aan.

Bekijk het volgende artikel. Valkuil 5: een matige voorbereiding