Ethisch beleggen

Beleggen draait om rendement, maar je kunt jouw vermogen laten werken voor zowel rendement als de planeet. Uiteraard moet iedereen zijn eigen keuze maken, maar ethisch beleggen hoeft zeker geen lager rendement op te leveren. Enkele tips voor de ethische belegger.

Wat is ethisch beleggen?

Er zijn tal van ethische fondsen om uit te kiezen, afhankelijk van jouw ethische criteria.
Veel ethische beleggers sluiten bedrijven uit die betrokken zijn bij:

  • tabak
  • alcohol
  • pornografie
  • kernenergie
  • dierproeven

Maar bent u tegen dierproeven voor medische doeleinden, of alleen voor cosmetica? Vind je nucleaire energie onwenselijk, of een praktische oplossing om de opwarming van de aarde te voorkomen? En waarom zou je alcohol uitsluiten als je zelf graag een drankje drinkt?

Deze vragen zal iedere ethische belegger zichzelf moeten stellen voordat je de fondsen kunt kiezen die bij jouw profiel passen.

Geschiedenis van ethisch beleggen

In het buitenland bestaan ethische beleggingsfondsen al sinds de jaren 60. In de tijd dat kleurrijke hippies hun strijd tegen onrecht begonnen. In deze periode werd het belang van duurzaamheid en ethiek steeds meer onderkent.  De economische groei zorgde voor zowel koopkracht als vervuiling en een verlies van moraal. Een deel van deze generatie zorgde ervoor dat ze hun overtuigingen ook omzetten in financiële daden door alleen investeren in ethische bedrijven.

Ethisch rendement
Vanuit de Verenigde Staten werd vervolgens de rest van de wereld veroverd. Het begrip duurzaam beleggen in de jaren daarna steeds meer vorm. Het hippie-imago is duurzaam beleggen inmiddels kwijt. In de laatste crisis bleken veel duurzame fondsen beter bestand tegen de crisis. Rendement en ethiek blijkt goed samen op te kunnen gaan.

Geen wonder dat duurzame banken nog steeds veel harder groeien dan hun branchegenoten.

Controle over jouw beleggingen

Het zou de duurzame vooruitgang versnellen als alle beleggers kritisch zijn op hun investeringen. Als je bank je vraagt of ze met jouw geld een zwaar vervuilende bedrijf mogen financieren, dan zou je waarschijnlijk vriendelijk bedanken. Maar laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste keer dat jouw bank dit aan je vroeg?

Ethisch beleggen kun je grofweg op twee manieren aanpakken.
De eerste manier is de touwtjes zelf in handen nemen. Zelf online beleggen bij een internetbroker zoals Binck, waar je zelf bepaalt in welke aandelen je wilt beleggen. Een rekening bij Binck is gratis en aandelen kun je eenvoudig online aanschaffen.

De tweede manier is door een bank uit te zoeken met duurzame beleggingsfondsen zoals Triodos of ASN Bank. Bij deze banken liggen de beheerkosten een stuk hoger dan wanneer je zelf online aandelen koopt, maar aan een duurzame wereld kun je nu eenmaal geen prijskaartje hangen.