Wat kost beleggen?

Beginnen met beleggen kan met een klein startbedrag. Zorg dat je belegt met geld dat je niet direct nodig hebt. Een ander mag dan misschien wakker liggen van een slechte dag op de beurs, dat zal jou niet overkomen.

Een klein startkapitaal

Kun je ook beleggen met 1000 euro? Dat kan zeker. Met een klein startkapitaal is het waarschijnlijk verstandig om te beginnen met producten zoals trackers of beleggingsfondsen. Die bestaan uit een mandje van aandelen. Dan zijn je beleggingen meer gespreid, waardoor het risico over het algemeen lager is. Zelfs een paar euro transactiekosten vormen een groot percentage als je voor honderd euro aan aandelen koopt. De kosten nemen dan een grote hap uit je rendement.

Beginnen met beleggen met een klein startkapitaal is dus geen belemmering. Maar het is dan handig om dit geld automatisch te spreiden door een beleggingsfonds of tracker te kopen.

Groter startkapitaal

Als je wilt beleggen in aandelen, dan is het wenselijk om dit te doen met een bedrag vanaf € 5000,-. Dan heb je genoeg geld om je beleggingen enigszins te spreiden over verschillende aandelen. Dan ben je voor je rendement niet alleen afhankelijk van één bedrijf. Zelfs een solide bedrijf als Albert Heijn heeft slechte tijden gekend.

Het startkapitaal bepaalt in grote mate het eindresultaat, zeker als je lang wilt beleggen.

Rekenvoorbeeld transactiekosten

Bij iedere bank en broker betaal je transactiekosten. Deze kosten kunnen sterk variëren. Bij veel brokers liggen de kosten voor de aankoop van een aandeel rond de € 6,- plus 0,15%. In onderstaand rekenvoorbeeld staat een indicatie van de kosten (op basis van fictieve bedragen). Aan het rekenvoorbeeld kunnen geen rechten worden ontleend. De tarieven van banken en brokers kunnen wijzigen.

  • Stel dat de koers van het aandeel Shell op € 20,- staat
  • 100 aandelen Shell kosten dan 2000 euro
  • De transactiekosten zijn dan 9 euro (€ 6,- plus € 3,-)

Je kunt hier de beste brokers vergelijken

 

Tip: Bij Binck kun je gebruik maken van een actie. De eerste 15 transacties krijg je cadeau dus je kunt ook met kleine bedragen kosteloos handelen. Bekijk de actie: Ontvang €200 starttegoed >>