Griekse staatsobligaties, ongekende rentes

Beleggers die zich rijk willen rekenen kunnen fantaseren over bizarre obligatierentes. Snel rijk worden? Koop staatsobligaties van Griekenland en ontvang 2000% rente. De praktijk zal alleen waarschijnlijk anders uitwijzen.

Sommige mensen kopen graag loten van de Staatsloterij. Op deze loterijen zit veel belasting en in combinatie met de minieme winkans is dit statistisch gezien geen slimme investering. Oud-minister zalm noemde de belasting dan ook subtiel de ‘belasting voor de dommen’. Vermakelijk, al is het licht denigrerend. Dezelfde winkans lijkt nu ook van toepassing op Griekse staatsobligaties.

Terwijl Griekenland iedere dag dichter bij het faillissement komt, groeien de rentes op staatsobligaties steeds verder door. Op sommige obligaties zit ruim 1800% rente. De gokker die deze obligaties koopt hoopt erop dat Griekenland volgend jaar financieel nog overeind staat. Als je goed gokt dan ben je over enkele jaren steenrijk.

Het zou kunnen dat Europa Griekenland koste wat kost overeind probeert te houden. Dan nog is de kans groot dat ook obligatiehouders moeten boeten, dus rijk rekenen is ook bij een daadkrachtig Europa alsnog niet verstandig.

Er zijn op verjaardagsfeestjes als succesverhalen van beleggers die ING opraapten op €2,50, net voordat ze gered worden. Idem dito voor de investeerders in de obligaties in de diepste dalen. Bij Griekenland lijkt het niet verstandig om hierop te gokken. De rentepercentages geven al aan dat niemand meer serieus rekening kan houden met de terugbetaling van de schulden aan de obligatiehouders.