Investeren in graan is populair

Grondstoffen blijken de laatste jaren een interessante belegging met grote koersbewegingen. Juist die koersbewegingen zorgen ervoor dat graanhandel steeds meer kansen biedt kansen voor beleggers die inspelen op korte trends.

Beleggers zoeken altijd naar nieuwe investeringen. Voor kleine beleggers is het veelal een nuttige spreiding van het risicoprofiel. Voor grote grondstoffenhandelaren is het de voornaamste bron van inkomsten.  Ook verschillende investeringsfondsen die klassiek gezien vooral in olie handelen verleggen de strategische focus naar de graanhandel.

Welke grondstoffen zijn populair? Handelaren investeren veel in:

  • Cacao
  • Granen
  • Koffie
  • Soja
  • Suiker

De prijzen van grondstoffen bieden steeds meer ruimte voor speculatieve handel omdat landbouwgrond schaars wordt. Zeker omdat  de wereldbevolking explosief blijft groeien. Een droge zomer en een slechte oogst kan direct zorgen voor explosieve koersbewegingen. Let op: de afgelopen jaren zijn koersbewegingen van 30% vrij normaal geworden. Beleg alleen in grondstoffen als de fluctuaties je nachtrust niet verstoren.

Handelaren verwachten dat de koersgroei in graan door zal zetten door de stijgende vraag vanuit China en India. Op het moment dat de graankoers laag staat spelen handelaren daarop in door te gokken op een slechte oogst. Dat betekent wel dat ze de effecten vaak vasthouden tot het moment van een slechte oogst.

De graankoers kun je overigens vinden bij je broker. Populaire internetbrokers zoals Binck en Alex bieden een gratis rekening met realtime koersinformatie voor alle grondstoffen.

Disclaimer: De schrijver heeft op het moment van schrijven geen positie in de aandelen van Berkshire Hathaway en geen plannen om de komende maand een positie aan te gaan.